Elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava,
într-o experiență de mobilitate Erasmus+ în Grecia,
în proiectul „Recycle Today For A Better Tomorow”
În perioada 9-13 mai 2022, patru elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava (Costiușcă Adriana Cătălina, Plăcintă Mihaela, Baltag Carina Ioana, Curcă Anastasia Iasmina), însoțiți de coordonatoarea proiectului, prof. înv. primar Mazilu Mirela și prof. înv. primar Movilă Lăcrămioara, au participat la mobilitatea „To do list for recycling” în orașul Drama din Grecia, la Școala Primară nr. 14, în cadrul unui parteneriat strategic între școli din Turcia, Italia, Spania, România, Grecia și Portugalia, sub egida proiectului Erasmus+ AC2 2019-1-TR01-KA229-074361_5 „Recycle Today For A Better Tomorow”. Schimbul de experiență are ca scop formarea unei mentalități noi, ecologice prin creșterea gradului de conștientizare a elevilor, astfel încât aceștia să fie cetățeni responsabili care fac tot posibilul pentru a proteja mediul.
În contextul actual mondial, în care consumul populației este stimulat excesiv, este evident că acesta generează mai multe deșeuri decât a produs omenirea vreodată. Ca urmare, noi toți trebuie să conștientizăm faptul că reducerea deșeurilor produse, reutilizarea lor și reciclarea sunt singurele modalități de a avea o natură și, deci, o viață mai sănătoasă, mai sigură. Sintagma „Reduce-Reuse-Recycle”, pe scurt cei trei R, exprimă nevoia de a conștientiza cu toții problemele de mediu, dar și un mod de a promova un comportament ecologic atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Adulții de azi au datoria morală față de generațiile actuale și viitoare de a le dezvolta comportamente ecologice în trei pași simpli: primul este cel de a reduce cantitatea de deșeuri pe care fiecare om o produce printr-un comportament responsabil în privința cumpărărturilor (cumpărând mai puțin, se consumă mai puțin, deci se aruncă mai puțin). Al doilea pas, reutilizarea, se referă nu doar la a găsi o altă utilizare a fiecărui deșeu care se aruncă, ci și la repararea lor pentru a putea fi folosit în continuare. E pur și simplu o chestiune de voință și imaginație! Și, a treia etapă, cea a reciclării, presupune transformarea deșeurilor într-o nouă materie primă ce va fi utilizată în producerea unor noi produse.
În cele cinci zile petrecute în Grecia, grupul de elevi și profesori au participat la activități în care a fost subliniată constant importanța sintagmei „Reduce-Reuse-Recycle”. Astfel, în prima zi, după o primire foarte caldă în curtea școlii cu un spectacol de muzică și dans pregătit de elevii Școlii Primare nr. 14 din Drama și prezentarea școlii, întreg grupul s-a deplasat la primărie unde s-a desfășurat o primă activitate: crearea de postere multilingve, poezii și povești cu titlul „Recycling”.
Ziua a continuat cu un tur al orașului, grupul fiind însoțit de doamna Aggeliki Komsiou care a prezentat cu deosebită căldură istoria și prezentul localității, și s-a încheiat cu o activitate în aer liber (outdoor) în parcul central, coordonată de profesorul Vasileios Triantafyllopoulos.
A doua zi a început cu o excursie educativă la o fabrică de reciclare a anvelopelor de automobile și la Peștera Aggitis. După-amiază s-a desfășurat o activitate de creare a unor păpuși și marionete din materiale reciclabile, apoi copiii și profesorii au învățat imnul acestei mobilități, în limbile engleză și greacă.
A treia zi a avut o puternică încărcătură istorică: s-a vizitat biserica și locul unde a fost botezată prima femeie europeană, Lydia, de către Apostolul Pavel, apoi Situl Arheologic din Filippoi cu explicații din partea doamnei Eleni Antonara și cetatea vechiului oraș Kavala.
În cea de-a patra zi s-a vizitat o fabrică de reciclare a autoturismelor, cea mai mare distilerie din Grecia, Lazaridis, apoi au avut loc activități recreative și de tip outdoor pe malul râului Paranesti. Ziua s-a încheiat cu cina festivă la care participanți și-au oferit mici daruri și au fost premiați atât elevii, cât și profesorii.
Ultima zi a fost dedicată filmului: în Sala Odeon a Conservatorului de Muzică din oraș au fost prezentate câteva scurtmetrje laureate ale Festivalului Internațional de Scurtmetraj din Drama, apoi elevii din țările participante și-au prezentat lucrările în cadrul „Erasmus RTBT Short Films”.
Seara s-a încheiat cu vizitarea Muzeului de Arheologie din Drama și a unei expoziții de fotografii găzduită de acesta.
Întreaga mobilitate „To do list for recycling” din orașul Drama, Grecia, a reprezentat pentru participanți o modalitate de a conștientiza că numai împreună, reducând, reutilizând și reciclând deșeurile, vom învăța să trăim în armonie cu natura, dar și o ocazie unică de a descoperi istoria și cultura greacă.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2022-05-16/Elevi-si-profesori-ai-Scolii-Gimnaziale-Nr-4-Suceava-intr-o-experienta-de-mobilitate-Erasmus-in-Grecia-in-proiectul-Recycle-Today-For-A-Better-Tomorow#ixzz7gAJixYcZ
Follow us: @monitorulsv on Twitter | Monitorul.de.Suceava on Facebook
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu