marți, 23 noiembrie 2021

ERASMUS+ KA2 - RECYCLE TODAY FOR A BETTER TOMORROW (DECEMBRIE 2019, PORTUGALIA)

 PROIECT ERASMUS+ „RECYCLE TODAY FOR A BETTER TOMORROW

                                                 PORTUGALIA, LOUROSA,  9-13 decembrie 2019

PARTICIPANȚI:

              Obiectivul educațional al schimbului de experiență în Portugalia, pe termen scurt, a fost creșterea nivelului de alfabetizare privind mediul înconjurător și motivarea studenților pentru a adopta un stil de viață sănătos, care să poată fi adaptat la viața de zi cu zi.

              Activitățile desfășurate au încurajat elevii să aibă permanent în vedere cei 3 R într-un mod activ. Ei au avut oportunitatea de a reutiliza diferite materiale în scopuri artistice, plastice și au vizitat un depozit de deșeuri și un eco-centru. Profesorii au făcut o scurtă prezentare a modului de colectare și sortare a gunoiului în propriile țări. Profesorii și elevii și-au îmbunătățit competențele lingvistice, comunicând cu partenerii în limba engleză.

             Zilnic, elevii au fost oaspeți ai familiilor elevilor portughezi, participând la cină în familiile acestora, realizând astfel un schimb intercultural.

 ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE ELEVI PE PARCURSUL SCHIMBULUI DE EXPERIENȚĂ

            Luni, 9 decembrie , a avut loc deschiderea oficială a proiectului de mobilitate la ora 09:00, unde s-a realizat prezentarea participanților, precum și a gazdelor. Directoarea școlii, Monica Almeida și coordonatorul portughez Odilia Pinho au salutat oaspeții în limba engleză, iar elevii implicați în proiect au intonat Oda Bucuriei și un colind de Crăciun. În continuare s-a vizitat școala gazdă, apoi fiecare țară participantă a făcut o scurtă prezentare a propriei școli.

            După amiază, elevii au participat, la piscină, la jocuri ce au avut ca rol spargerea gheții, coordonați fiind de profesoara Carla Cardoso. Apoi, elevii și profesorii au participat la un workshop de realizare a unor decorațiuni din sticle de plastic, cu care s-a decorat un pin din grădina școlii, sub coordonarea prof. Marlene Alves.

            Seara s-a încheiat cu cina elevilor în familiile portugheze, urmată de întoarcerea la școală, apoi spre hotel cu autobuzul.

            Marți, 10 decembrie, elevii din țările participante s-au alăturat elevilor portughezi și au participat la un curs de artă, unde elevii și profesorii au utilizat pachete tetra pak pentru a desena o imagine ce apoi a fost transferată pe hârtie. După pauza de dimineață, elevii și profesorii s-au întâlnit în biblioteca școlii pentru a selecta logo-ul acestui proiect. Prin vot online s-a stabilit câștigător logo-ul României.

În continuare, elevii portughezi au fost premiați pentru activitățile desfășurate în cadrul Green School Commitment, ocazie cu care școala a primit un nou steag Eco-Școala.

            După amiază a avut loc o prelegere despre industria de reciclare a plutei, unde elevii au învățat despre procesul de fabricare a dopurilor de plută și a altor produse de acest fel, dar și despre eficiența industriei plutei. Apoi a urmat un workshop în care s-au realizat decorațiuni de Crăciun din plută reutilizată.

            Seara s-a încheiat cu cina elevilor în familiile portugheze, urmată de întoarcerea la școală, apoi spre hotel cu autobuzul.

            Miercuri, 11 decembrie, s-a vizitat un depozit de deșeuri- Suldouro, unde a avut loc o prelegere despre cei 3R și despre procesul de reciclare. Fiecare țară și-a prezentat modul de sortare a deșeurilor și practicile de reciclare existente.  Apoi s-a vizitat fabrica pentru a înțelege mai bine procesul de sortare a deșeurilor și urgența educării cetățenilor în privința modului de reciclare a acestora.

            În continuare, s-a vizitat Parcul Ornitologic din Lourosa, unul din puținele parcuri de acest fel din Europa, unde elevii și profesorii  au văzut specii de păsări pe cale de dispariție și adăposturi ale acestora. Aici, elevii au participat la un workshop despre hrănirea macacilor și a păsărilor flamingo.

            După masă s-a desfășurat un workshop prin care s-au realizat pungi de cumpărături din haine vechi și țesături, folosind tehnica șervețelului, care au fost decorate apoi cu nasturi, panglici și resturi de țesături.

La ora 18:00, profesorii au avut o întâlnire de proiect, pentru dezbaterea unor aspecte privind următoarea mobilitate din cadrul proiectului.

Seara s-a încheiat cu cina elevilor în familiile portugheze, urmată de întoarcerea la școală, apoi spre hotel cu autobuzul.

Joi, 12 decembrie,  s-a desfășurat o excursie culturală în orașul Porto. Mai întâi s-a făcut un popas pe malul Oceanului Atlantic, unde au putut fi observate efectele schimbărilor climatice, mai precis ale încălzirii globale asupra nivelului apei oceanului.  În Porto s-a vizitat stadionul local de fotbal al echipei FC Porto, Estádio do Dragão, centrul orașului cu podul D.Luis, care are o structură metalică asemănătoare cu cea a Turnului Eiffel, precum și centrele istorice Gaia și Porto.

            A urmat gara São Bento, unde au putut fi admirați pereții acestei mănăstiri antice, decorați cu picturi murale . Datorită vremii nefavorabile, am mers la un centru comercial pentru a lua prânzul și pentru a cumpăra suveniruri.  După-masă am vizitat Museum of Portuguese Discoveries,  unde am învățat despre primele globalizări și despre perioada de aur a istoriei portugheze. Apoi am vizitat Opera din Porto, un exemplu al arhitecturii moderne.

            Vineri, 13 decembrie, elevii și profesorii au participat la un atelier de hârtie în cadrul Muzeului Hârtiei, unde au învățat despre reciclarea hârtiei și au vizitat muzeul. În continuare, vizitatorii au avut o întâlnire cu primarul din Santa Maria da Feira și cu reprezentanți locali din domeniul educației, la Primăria din localitate, apoi au vizitat centrul istoric din Santa Maria da Feira.

            După amiază s-a vizitat Târgul de Crăciun- Perlim, unde ne-am bucurat de activități tematice remarcabile, printre care și vizita la castel. 

Seara a avut loc o cină culturală, la care au participat profesorii, elevii și părinții școlii gazde, precum și profesorii și elevii țărilor participante la proiect. În cadrul cinei s-au înmânat certificatele de participare la proiect și s-au oferit suveniruri.

Acest eveniment de formare ne-a oferit oportunitatea de a trăi o experiență minunată de învățare, pe parcursul celor 118 ore de activități educaționale desfășurate zilnic, câte 10 ore. Acest lucru a creat legături speciale între toți elevii din țările participante care, deși provin din diferite culturi, au încurajat un stil de viață sănătos și au evidențiat importanța cunoașterii limbii engleze, precum și necesitatea îmbunătățirii ei permanente. 

prof. înv. primar Mirela Mazilu și prof. înv. primar. Felicia Maftei

Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu